kloven in de voet

Kloven in de voet

Kloven in de voet

De meeste mensen hebben er wel eens last van, een kloof. Het is een veel voorkomende voetklacht die erg pijnlijk kan zijn. Vooral tijdens het lopen kan je hier veel hinder van ondervinden.

Wat zijn kloven (rhagaden) precies?

Een kloof is een snee of barst in de huid. Meestal ontstaat deze op de hiel (de hielkloof), maar ook op andere plekken bij de voet kunnen kloven voorkomen. Het is een teken dat de huid daar veel te droog is en duidelijk hydratatie nodig heeft. De randen van een hielkloof zijn vaak hard en stug, terwijl de huid aan de binnenkant zeer kwetsbaar is. Dit kan voor veel ongemak zorgen.

Hoe ontstaat een kloof?

Overmatige eeltvorming is een belangrijke oorzaak van een kloof. Eelt wat zich ophoopt kan na enige tijd gaan scheuren. Dit gebeurt vaak door wrijving en druk op de huid. Vandaar dat veel mensen kloven op de hiel krijgen.

Zoals ik al aangaf kan een kloof ook het gevolg van een veel te droge huid zijn. De huid van jouw voet bevat weinig talgklieren. Hierdoor droogt een voet snel uit. Een uitgedroogde huid is minder elastisch waardoor de kans op scheuren erg groot is. Wanneer een kloof echt diep is kan deze zelfs gaan ontsteken. Voor het welzijn van jouw voeten is het dus zeer belangrijk dat je deze goed verzorgt en regelmatig insmeert met een geschikte, voedende crème.

Behandeling van een kloof

Zorg ervoor dat overmatig eelt regelmatig wordt verwijderd. De pedicure kan eelt zeer deskundig verwijderen.

Hielkloven ontstaan dus vaak door een extreem droge huid. Je kunt er dus zelf zeker iets aan doen. Een goede voedende, hydraterende crème kan al veel doen voor jouw voeten. Smeer ze dus regelmatig in! Dit kun je het best doen ’s avonds voor het slapen. Zo hebben jouw voeten de tijd om de crème goed op te nemen.
Scrubben kan ook helpen tegen hielkloven. Door het scrubben stimuleer je de bloedsomloop waardoor de huid weer vitaler en elastischer wordt. Een voetbadje doet vaak ook wonderen.

Tips om hielkloven te voorkomen

Omdat het hebben van een hielkloof erg vervelend kan zijn doe je er natuurlijk alles aan om deze te voorkomen.
Een goede voetverzorging is hierbij onmisbaar. Zorg dat eelt weinig kans krijgt en verwijder deze regelmatig. Als pedicure kan ik eelt natuurlijk pijnloos verwijderen.
Droog je voeten ook goed af na het douchen. Draag goede, passende schoenen. Zeker deze laatste is erg belangrijk voor gezonde voeten!

Als pedicure kan ik kloven goed en pijnloos behandelen en jou hierover ook tips en advies geven. Jouw voeten zijn het zeker waard!