Wintervoeten
De winter komt er langzaam weer aan en dat betekent vaak kou!
Mensen met wintervoeten (perniones is de medische term) kunnen van deze kou behoorlijke hinder ondervinden.
Wat zijn wintervoeten?
Wanneer voeten worden blootgesteld aan lage temperaturen, kan de huid hierop abnormaal reageren. Niet alleen de kou, maar ook vochtige lucht is de oorzaak van wintervoeten.
Normaal gesproken passen bloedvaten zich aan aan de omgevingstemperatuur.
Wanneer er kou optreedt gaan bloedvaten in tenen zich vernauwen, wanneer het warm is dan worden ze weer wijder. Bij mensen met wintervoeten is dit proces verstoord. Vrouwen hebben hier in het algemeen meer last van dan mannen, maar ook mensen die veel werken in ruimtes waar het vochtig is kunnen hier last van hebben.
Klachten beginnen vaak wanneer het kouder en vochtiger wordt. Wanneer de lente aanbreekt, worden de klachten vaak minder.
Wat zijn de symptomen van wintervoeten?
Er ontstaat pijn, jeuk, roodheid, zwellingen en tintelingen in de voet. Hoewel het natuurlijk erg vervelend is, is de aandoening zelf vrij onschuldig.
Wel kunnen er ook blaren en wondjes optreden waardoor infecties weer gemakkelijker kunnen optreden.
Wat kun je tegen wintervoeten precies doen?
- Zorg altijd voor voldoende bescherming tegen de kou. Draag sokken en doe schoenen aan.
- Soms kan een wisselbad verlichting geven. Ga met je voeten eerst in een koud bad, daarna in een warm bad. Dit herhaal je een aantal keer.
- Ook massages kunnen soms effect hebben. De doorbloeding zal hierdoor beter op gang komen. Wees wel voorzichtig, de huid kan erg kwetsbaar zijn!
- Er zijn crèmes die de huiddoorbloeding plaatselijk verbeteren. Deze zijn zonder recept te verkrijgen. De pedicure kan je hierover informeren.
Hoe lang kunnen klachten zich voordoen?
Hoe lang kunnen de klachten duren? Dat wisselt per persoon. De ene persoon heeft er langer last van dan de andere, maar gemiddeld genomen een aantal weken. Het hebben van wintervoeten kan ook chronisch zijn.
Ook in warme zomermaanden kan iemand last hebben van wintervoeten. Wel is er dan vaak sprake van een onderliggende ziekte.
Mocht je naar aanleiding van dit blog nog vragen hebben? Informeer eens bij jouw pedicure!